Wie is Ondeugende Spruit?

maandag 18 januari 2016

Ikea hack > Pax kast

Wie kent hem niet! De Ikea Pax kast. Wellicht niet zo bekend als de Billy, maar de Pax staat toch wel bij ontelbare huishoudens in de slaapkamer. Zo ook bij ons! Echter geen standaard Pax kast. Wij hebben een kleine hack gepleegd. Wij maakten met de Pax een doorloop kast. 

Wij hebben een heerlijk grote slaapkamer, met dus heel veel plek voor ons bed en een grote kledingkast. Natuurlijk hadden we deze standaard tegen de muur kunnen zetten, maar al bij de eerste bezichtiging van ons huis destijds zag ik in één opslag dat ik hier een geweldige doorloopkast kon maken. 

ondeugendespruit ikea hack pax


We kozen voor de combinaties zonder deuren. Dit scheelt in de breedte van de doorloopkast en natuurlijk ook in de kosten. Daarbij vind ik het fijn om de hele kast te overzien. Geen deuren betekend uiteraard dat je je kledingkast wel netjes 'moet' houden, maar deze uitdaging zijn wij aangegaan.
Daarnaast kan je kiezen voor twee hoogtes. Wij kozen voor de laagste omdat. er dan nog daglicht in de kast komt, omdat wij in de doorloopkast verder niet echt daglicht hebben. 
Dit zijn de makkelijk keuzes, de keuzes die nu volgens zijn eindeloos. Lades, planken, hang gedeeltes, noem het maar op. 
Het is goed om de tijd daar voor te nemen en je eigen 'droom' kast samen te stellen met de Pax planner. Met de planner kan je je eigen garderobekast ontwerpen, eentje die helemaal bij jou past.  


ondeugendespruit ikea hack pax

Na het samenstellen van onze Pax kast, was ik nog niet helemaal tevreden. (Lees: te weinig ruimte voor alle spullen) Doordat de doorloopkast aan één zijde scheef loopt door het dak en ik dus niet aan 2 kanten Pax kasten kon plaatsen, heb ik ervoor gekozen om aan die zijde Malm lade kasten te plaatsen. 

ondeugendespruit ikea hack pax


ondeugendespruit ikea hack pax

Nadat je uren samen met iemand anders de Ikea kasten in elkaar hebt geknutseld (zonder ruzie te maken!) is het tijd om de achterwand van de Ikea kast te bekleden met bijvoorbeeld houten platen. Deze zijn in alle bouwmarkten te koop in verschillende materialen, diktes en afmetingen. TIP: laat de platen op maat zagen in de bouwmarkt! Vervolgens maak je de platen vast aan de achterwand. Let goed op waar je boort, anders komt de schroef zo in je kledingkast tevoorschijn. 
Tenslotte kan je alles doen met de houtenwand wat je wilt. Ik besloot de wand te schilderen en er accessoires op te hangen.

Wat vind jij van het eindresultaat?

 
LIKE & SHARE! Ondeugende Spruit is te volgen via Facebook, Instagram, Pinterest of Bloglovin'

6 opmerkingen:

 1. Leuk!! Wij hebben precies dezelfde kasten en er ook een inloopkast van gemaakt. Hier alleen tegenover elkaar geplaatst 1.50 m breed en de achterkant behangen met sloophout behang. Mochten we naar de zolder verhuizen dan kunnen we deze optie nog in overweging nemen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Voor de kastruimte had ik ze ook wel tegenover elkaar willen plaatsen, maar door het schuine dak geen optie.

   Verwijderen
  2. Wij hebben ook een pax kast als doorloopkast in de slaapkamer. Ik wil de achterkant ook graag behangen, maar zit met de randjes en ongelijke overgangen. Hoe heb je die afgewerkt? Wil je een foto delen?

   Verwijderen
 2. Mooi geworden, hier ook overwogen en precies zelfde ingedeeld maar maakte de slaapkamer toch te klein dus uiteindelijk toch gewoon tegen de muur gezet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo, ik heb een vraagje over de houten wand die je tegen de achterwand hebt geplaatst. Hoe dik is de plaat die je gebruikt hebt? Ik wil hier nl steigerhout voot gebruiken maar ben bang dat het te zwaar is voor de kast.

  BeantwoordenVerwijderen