Wie is Ondeugende Spruit?

woensdag 18 november 2015

Wij gaan opruimen!


Je kan er naar mijn idee niet vroeg genoeg mee beginnen: leren opruimen! Jong geleerd is oud gedaan, nietwaar? Natuurlijk struikel ik hoor ook wel eens over de Duplo blokjes, maar over het algemeen valt het reuze mee. Het kost (soms) wat extra energie, maar als je van het opruimen een leuke activiteit maakt krijgen je spruiten er (vanzelf) plezier in!

Onlangs plaatste ik ook een opruim filmpje van de spruiten op Instagram! Ik deel met jullie een paar opruimtips!
              

  


Opruimtips:

 

1. Opruimen op vaste momenten

Roep niet de hele dag door dat je spruiten moeten opruimen. Pak vast momenten op de dag dat zij hun rommel moeten opruimen. Bijvoorbeeld voor dat jullie gaan eten en voor het naar bed gaan. 

2. Niet alleen dirigeren, maar zelf meehelpen

Goed voorbeeld, doet volgen! Ruimen samen met je spruiten de rommel op. Je hoeft uiteraard niet alles zelf te doen, maar geef bijvoorbeeld het speelgoed aan. Geef kleine aanwijzingen om je spruiten te helpen om het speelgoed op de juiste plaats op de te bergen. Dit brengt mij ook gelijk bij de volgende tip.

 

3. Geef het speelgoed een vaste plaats

Als je je spruiten het speelgoed op een vaste plaats laat opbergen, weten we waar ze aan toe zijn. Ze weten wat ze moeten doen. Houdt het speelgoed zoveel mogelijk op 1 plaats. Daarnaast kan je bijvoorbeeld op de 'bakken' waar het speelgoed in moet worden opgeruimd een plaatje van het speelgoed plakken. Als je spruit iets ouder zijn kan je bijvoorbeeld ook letters en cijfers gebruiken.

Zelf ben ik erg fan van de opbergmanden van de HEMA. Deze staan op de kamer van de spruiten, omdat we niet genoeg kastruimte hebben.


ondeugendespruit opruimen
HEMA opbergmand

 
ondeugendespruit opruimen
HEMA opbergmand

4. TE veel speelgoed...

Kijk eens goed naar (al) het speelgoed van je spruiten en vraag jezelf af of het niet te veel is. Spelen ze nog met alles? 
Te veel speelgoed is natuurlijk niet nodig. Kleine spruiten groeien hard en veel speelgoed heeft dan hun interesse niet meer. Maak een andere spruit blij met dit speelgoed. 
Zet bijvoorbeeld ook eens wat speelgoed weg en pak het er bijvoorbeeld na 1 maand weer eens bij. Je zal verbaasd zijn, hoe blij je spruit weer is. Als nieuw!

5. Zing een opruimliedje

Zing een opruimliedje tijdens het opruimen. Wanneer je een liedje zingt voor de spruiten en als ze iets groter zijn uiteraard samen met je spruiten, weten ze waar ze aan toe zijn. Ze weten wanneer je het liedje inzet dat ze moeten opruimen.


Opruimliedje:

Stop stop stop, we ruimen alles op
We maken nu geen rommel meer
dat doen we weer een andere keer
stop stop stop stop stop
we ruimen alles op


Heb jij nog goede opruimtips?

LIKE & SHARE! Ondeugende Spruit is te volgen via Facebook, Instagram, Pinterest of Bloglovin'

2 opmerkingen:

  1. Gelijk heb je, je kan er beter op tijd mee beginnen. Ik help zelf ook altijd mee. Hier ook meestal wel vaste momenten. Of als ze wisselen van bv kleuren naar een spelletje dan wel eerst even de kleurtjes opruimen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik probeerde hier ook op te ruimen wanneer we wisselden van speelgoed, maar de oudste is na 5 minuten al weer uitgekeken op iets...waren we bijna de hele dag aan het opruimen. Snel verandering in gebracht!

      Verwijderen