Wie is Ondeugende Spruit?

dinsdag 22 september 2015

Mijn spruit heeft waterpokken!

Opeens waren ze daar...waterpokken! 's Ochtends had ik onze spruit nog gedoucht en was er niets aan de hand. Die middag zag ik opeens pukkeltjes in zijn nek. Althans ik dacht dat het pukkeltjes waren, maar toen ik van dichtbij keek zag ik dat het blaasjes waren. Toen ik verder keek zag ik dat het niet bij de de blaasjes in zijn nek bleef. Zijn armen, benen, buik en rug zaten onder de blaasjes. Hij had de waterpokken...

ondeugende spruit waterpokken


Waterpokken! Wat nu?


Je kent het wel, maar wat is het nou precies. Gelukkig heb ik altijd mijn moeder als hulplijn en met Google kom je ook een heel eind.

"Waterpokken wordt veroorzaakt door een (eerste) infectie met het varicellazostervirus. De tijd tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen is meestal 13-18 dagen. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Als het virus later in het leven weer actief wordt (reactivatie), kan het gordelroos veroorzaken."
Bron: rivm.nl

Helaas weet mijn moeder en mijn schoonmoeder niet meer of dat vriendlief en ikzelf waterpokken hebben gehad, dus we houden alles goed in de gaten. We zitten namelijk niet op een gevalletjes gordelroos te wachten....maar goed, wie wel!?


Verschijnselen


Wat moeten we nou precies in de gaten houden? Wat zijn de verschijnselen van waterpokken?

"Waterpokken start meestal met lichte koorts en hangerigheid bij kinderen. Na 1 of 2 dagen komen er kleine rode bultjes op de huid, beginnend op het hoofd of de romp. Op die bultjes ontstaan blaasjes die veel jeuk veroorzaken. Na een paar dagen drogen ze op en worden het korstjes. De ziekteverschijnselen duren ongeveer 10 dagen. Soms kan waterpokken ernstige complicaties geven."
Bron: rivm.nl

Ik heb dus bij onze spruit niets gemerkt van lichte koorts en hangerigheid, dus hier kwamen de rode bultjes als een verrassing.

 

Besmetting


Ik heb besmetting van onze spruit niet kunnen voorkomen, maar de kans is groot dat ook onze jongste spruit binnenkort de waterpokken heeft. Waterpokken zijn namelijk besmettelijk wanneer ze nog niet zichtbaar zijn.

"Waterpokken is heel besmettelijk vanaf 2 dagen voor het optreden van huiduitslag totdat alle blaasjes een korstje hebben (meestal uiterlijk 7 dagen na het ontstaan van de blaasjes). Het virus zit in de keel en neus van iemand die geïnfecteerd is. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Door het inademen van deze druppeltjes of door direct contact met vocht uit de waterpokkenblaasjes kan iemand die nog geen waterpokken heeft gehad besmet worden. Besmetting is moeilijk te voorkomen, omdat iemand met waterpokken al besmettelijk is voordat de ziekteverschijnselen optreden".

Doordat de besmetting plaatsvind voordat het zichtbaar is hoef je je kind dus ook niet angstvallig thuis te houden. Zo mag onze spruit ook gewoon naar de peuterspeelzaal. Al zag ik wel verschrikte gezichten toen ik hem de eerste keer met rode vlekjes op het gezicht binnen bracht...

 

Jeuk

Natuurlijk had ik weer eens niets in huis om de jeuk tegen te gaan dus snel langs de winkel om spullen in te slaan. Ik kocht op aanrader van de medewerker Zwitsal talkpoeder en Calendulan kinderemulsie van VSM
Onze spruit was er in eerste instantie niet zo van gediend, maar nadat hij voelde dat door deze middeltjes de jeuk afnam liet hij het toe. Daarbij heb ik zijn nagels goed kort geknipt, zodat wanneer hij gaat krabben niet zoveel schade kan aanrichten. Een foto als aandenken aan de waterpokken is voldoende.

Onze spruit had het aardig te pakken. De eerste dagen viel het reuze mee, maar dag 3 en 4 hadden een piek. Hij had erge jeuk en was zeurderig. Ze zaten uiteindelijk ook over zijn hele lichaam en de blaasjes verschilde van grote. Onze spruit is er niet heel erg zien van geweest, maar voelde zich niet helemaal lekker. De blaasjes gingen na 4 dagen al open en droogde op.  Zo ontstonden er korstjes die uiteindelijk loslaten.

 

Zwangerschap


Wist je dat je goed moet opletten met zwangerschappen in combinatie met waterpokken!?
Als je nog nooit waterpokken hebt gehad, dan loop je het risico om waterpokken te krijgen. Als je zwanger bent en in aanraking bent geweest met iemand die waterpokken heeft dan is het goed om je huisarts raad te plegen.  

Heeft jou spruit de waterpokken al gehad?


LIKE & SHARE! Ondeugende Spruit is te volgen via Facebook, Instagram, Pinterest of Bloglovin'

2 opmerkingen: