Wie is Ondeugende Spruit?

woensdag 12 augustus 2015

Kinderseries uit de jaren '80

Vorige week schreef ik een blogsport over mooie herinneringen aan de speelgoedrages van de jaren '80, maar wat denk je van televisieseries uit de jaren '80. Hierbij mijn top 5 van televisie series waar ik als kleine spruit met veel plezier naar mocht kijken van mijn ouders.

1. BoesWie kent Boes niet! Boes is een oer-Hollandse os op klompen die heel wat te stellen heeft met de dieren die op en om zijn boerderij wonen. Onder andere de niet al te slimme hond Saffie, de schildpad Dolly die geregeld haar schild verliest, Shampoo de gorilla en TumTum de olifant. Gelukkig voor mij wordt Boes regelmatig herhaald en lach zit ik nog steeds te lachen voor de televisie.

2. Nils Holgerson Mijn eerste televisie herinnering is Nils Holgerson. Nils leeft samen met zijn ouders in het zuiden van Zweden. Hij is een ondeugend jongetje en op een dag wordt hij samen met zijn hamster Kruimel voor straf door een kabouter betoverd. Nils en Kruimel worden zo klein als een dwerg. Als Nils en Kruimel worden aangevallen door Smirre de vos grijpt Nils zich vast aan de vleugel van Maarten, een ganzerik die op de boerderij woont. Maarten rukt zich los om samen met een groep wilde ganzen onder leiding van Akka van Kebnakaise naar Lapland te vliegen. Dit is het begin van de spannende avonturen van Nils Holgerson.

 

3. De Snorkels


Misschien zegt het iets over mij, maar dit stukje kan ik nu nog steeds uit mijn hoofd opdreunen...
Ik ontdekte het scheepsjournaal van kapitein Ortega in een klooster dat uitkijkt over de zee. In de ochtend van de 16e februari 1634 legde Ortega zijn schip voor anker achter een koraalrif. Dezelfde nacht nog werd hij aangevallen door piraten. Het in brand geschoten schip zonk op de zeebodem. Tien dagen later werd de kapitein half bewusteloos op het strand gevonden, het scheepsjournaal nog in de arm geklemd. Hij beschreef daarin een wereld van kleine onderwater-wezens, niet veel groter dan zijn duim. Niemand geloofde hem, maar weet je? Ik denk, dat het verhaal van kapitein Ortega best eens waar kan zijn... 

 

4. Vrouwtje Theelepel


Als je het al gek vindt dat ik het begin verhaal van de Snorkels nog ken, dan vindt je het misschien helemaal wel gek dat ik zonder moeite de begin tune van Vrouwtje Theelepel voor je kan zingen..
Een lepel is een ding
Daar kun je pap mee roeren
Hij helpt je ook
Om de baby mee te voeren
Gewoon heel handig
Maar je moet je niet vergissen
Je zult wel zien
Dat er ook rare theelepels zijn

Zeg mij waar die is
Ik zoek al zoveel jaar
De lepel van goud
Hij moet er zijn
Maar wie vertelt me waar

Daarmee tover ik
Een glimlach op je wangen
De gouden lepel schittert in mijn droom
En iedere droom
Moet je in een potje vangen
De gouden lepel
Roert alles daarin vrolijk rond

De gouden lepel roert alles daarin vrolijk rond
Echt waar
Let maar op!
Haar echte naam is Thea, maar iedereen noemt haar Vrouwtje Theelepel omdat zij altijd een gouden theelepel om haar hals draagt. Er is iets vreemds met haar. Ze wordt op de meest ongelegen momenten zo klein als haar theelepeltje en kan dan met dieren praten. Maar dat weet niet iedereen.

 

5. AlfWie kent dat rare buitenaardse wezen nog? Alf is zijn naam. Als is gevlucht van zijn thuisplaneet Melmak omdat deze op het punt van ontploffen stond. Met zijn ruimteschip volgt hij het radiosignaal van een amateurradiozender en belandt zo op aarde. Daar stort zijn schip neer in de garage van de familie Tanner, Willie, zijn vrouw Kate en hun twee kinderen Lynn en Brian. En natuurlijk de kat Lucky!

Waar keek jij graag naar toen je zelf nog een kleine spruit was?


LIKE & SHARE! Ondeugende Spruit is te volgen via Facebook, Instagram, Pinterest of Bloglovin'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten