Wie is Ondeugende Spruit?

dinsdag 4 augustus 2015

Jaren '80 speelgoedrages

Elke generatie kent zijn eigen speelgoedrages! Als 30ster heb ik mooie herinneringen aan speelgoed uit de jaren '80. Er waren enkele rages die er vroeger thuis niet inkwamen. Nu begrijp ik dat je niet alles kunt hebben, maar toen der tijd niet echt.
Gelukkig waren er genoeg vriendjes en vriendinnetjes die het wel kregen en kon ik er toch mee spelen. Hierbij mijn top 5 speelgoed uit de jaren '80 die ik niet kreeg, maar o zo graag wilde hebben!
 
1. Dufty huis


Afbeelding Pinterest
Owww, wat was ik jaloers op mijn buurmeisje. Zij had een Dufty huis. Het plastic roze huis kon je uitklappen en dan kon je er met de mierzoet geurende poppetjes mee spelen. Uren hebben we zoet gespeeld op haar kamertje. 


2. Popples


Popples afbeelding Wikia.com
Je had de Troetelbeertjes en My Little Pony, maar vergeet vooral de Poppels niet! Een tekenfilmserie met fantasiefiguurtjes, die leken op beertjes en konijnen. Ze hadden een hele lang staart en daar zat dan een pom pom aan. Je kon ze in elkaar vouwen en dan zaten ze in een zakje! Geen idee wat deze figuurtjes voor de rest deden, maar ik wilde er wel graag een hebben.

3. Lolobal
Afbeelding Lobbes
Kennen jullie deze nog? Een lolobal! Naar mijn idee sprongen alle kinderen in het dorp rond op een voetbal die door een harde plastic ring was geduwd. De bedoeling was om op de ring te staan en dan de bal tussen je voeten te klemmen. En dan springen maar. 
De echte pro's  gebruikten de lolobal ook om bijvoorbeeld touwtje mee te springen of op obstakels springen. Pro ben ik nooit geworden, want helaas vonden mijn ouders dit te gevaarlijk.

4. Plopper
Afbeelding Lobbes.nl
Geen idee hoe we deze dingen noemden, maar enig zoekwerk leverde mij de naam 'plopper' op. Klopt dit!? In de jaren 80 waren ze niet in deze hippe glitter kleuren, maar alleen in het rood. Het waren halve rubberen doppen waar later door 'vader' een gat in geboord moest worden, want er konden nog wel eens ongelukjes mee gebeuren. Volgens mij kan ik mij herinneren dat het iets met ogen te maken had. Toch niet zo heel gek dat ik deze niet kreeg... Ze zijn echter nu weer volop verkrijgbaar. Dit keer wel met een gaat in het midden.

5. Etch a sketch

Afbeelding Pinterest

Mijn nicht had een 'Etch a sketch'. Als ik daar was speelde ik daar heel erg graag mee. Door te draaien aan twee knoppen kon je de mooiste tekeningen maken. Even schudden en je tekening was weer weg. Mijn ouders vonden destijds potlood en papier voldoende, echter heb ik een tijdje geleden een oude Etch and Sketch gekocht in de kringloop. Voor 2 euro heb ik er dan nu eindelijk ook één!

Aan welke speelgoedrage denk jij nog wel eens met weemoed terug?LIKE & SHARE! Ondeugende Spruit is te volgen via Facebook, Instagram, Pinterest of Bloglovin'
Ridders en draakjes opgelet! Voor Kneipp mochten we wel heel bijzonder badzout uitproberen, namelijk Kneipp Nature Kids Drakenkracht toverbad. - See more at: http://www.ondeugendespruit.nl/2015/08/kneipp-nature-kids-drakenkracht-toverbad.html#sthash.QSggkpFo.dpuf
Ridders en draakjes opgelet! Voor Kneipp mochten we wel heel bijzonder badzout uitproberen, namelijk Kneipp Nature Kids Drakenkracht toverbad. - See more at: http://www.ondeugendespruit.nl/2015/08/kneipp-nature-kids-drakenkracht-toverbad.html#sthash.QSggkpFo.dpuf
Ridders en draakjes opgelet! Voor Kneipp mochten we wel heel bijzonder badzout uitproberen, namelijk Kneipp Nature Kids Drakenkracht toverbad. - See more at: http://www.ondeugendespruit.nl/2015/08/kneipp-nature-kids-drakenkracht-toverbad.html#sthash.QSggkpFo.dpuf

4 opmerkingen:

 1. O ik ken ze nog allemaal! Ik had een popples poesiealbum, echt geweldig met een fluffy staart als boekenlegger!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Owww poesiealbums! Ik had er een van de troetelbeertjes!

   Verwijderen
 2. Ik herinner me nog wel de lolobal! Maar ik ben net 10 jaar ouder en blijkbaar net een vorige generatie : )

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik herinner mij nog de jojo (yoyo). Ze zijn nu weer verkrijgbaar maar zijn ze opeens van metaal... ik weet nog dat ze van hard kunstof waren en soms zelfs licht gaven. Ik heb er een aantal voor mijn kinderen gekocht afgelopen week. Maar deze (metalen) jojo's zijn toch niet van de kwaliteit van vroeger...

  BeantwoordenVerwijderen