Wie is Ondeugende Spruit?

dinsdag 21 juli 2015

DIY hoes voor boxkleed

Is het boxkleed net uit de was, na enkele luttele minuten kan het kleed er weer in. Na al die keren wassen is het boxkleed verkleurd en krijg ik alle vlekken er niet meer uit. Ik kan natuurlijk een nieuwe kopen, maar ik besloot er een hoes voor te maken. 

ondeugendespruit hoes boxkleed DIY

Voordelen van een hoes is dat je deze makkelijk kan vervangen, je kan de hoes makkelijk in de was doen en je hebt toch nog een boxkleed in je box. Genoeg voordelen! Aan de slag!


Benodigdheden:
  • boxkleed
  • meetlint
  • leuke stof(fen)
  • naaigaren
  • spelden
  • eventueel potlood of pen om af te tekenen
  • naaimachine en eventueel een lockmachine

Aan de slag:

Stap 1:
Meet met het meetlint de afmetingen van het boxkleed. Tel bij deze afmetingen 5 cm erbij voor de zoom. Als je een heel dik boxkleed hebt, moet je er een paar centimeter meer bij optellen.  

Ik heb ervoor gekozen om de 'achterkant' van het boxkleed te laten overlappen. Zo hoef je geen rits of knopen op het boxkleed te bevestigen. Dit betekend wel wat je ongeveer 25 cm extra stof nodig hebt voor de flap. De flap kan ook korter, maar zo weet je zeker dat het goed blijft zitten.

Voorbeeld: mijn boxkleed was 90cm x 75cm, ik kocht een lap stof van  van 120cm (90cm + 5cm voor de zoom + 25cm voor de flap)x 80cm (75cm + 5cm voor de zoom) Als je de hoes van dezelfde stof wilt maken, dan kan je een lap stof van 205cm halen. Wil je 2 verschillende stofjes. Koop dan voor de bovenkant 95cm x 80cm en voor de onderkant 120cm x 80cm.
 
Stap 2:
Nu kan je in de winkel op online een leuke stof uitzoeken. Katoen is wel zo lekker voor je kleintje, dit ademt meer en zweet minder. Ik koos voor stof van de Ikea. 

ondeugendespruit hoes boxkleed DIY
Afgewerkte stof met de lockmachine
Stap 3:
Nu gaan we de rand van de stof afwerken. Ik vind dit wel fijner werken, maar eigenlijk is het niet echt nodig omdat ze niet zichtbaar zijn. De binnenkant van de hoes gaat dan niet rafelen. Het handig om dit met een lockmachine te doen, maar als je die niet hebt, dan kun je de randen ook zigzaggen met de naaimachine.
Stap 4:
Nu gaan we zomen aan 2 zijkanten van de stof maken. Dit is aan de korte kant. 1 korte kant van de bovenkant van de hoes en 1 kant van de onderkant van hoes. Vouw in de twee kortste kanten een zoom van 2cm, speld deze vast en naai hem vervolgens. 

Let op: spel met de naai richting mee (knop naar je toe), anders is het heel lastig om je spelden er tijdens het naaien uit te halen.

Stap 5:
Nu gaan we de andere korte kanten op elkaar leggen. Belangrijk is om de 2 stoffen met de goede (bedrukte) kant op elkaar te leggen. Leg de 2 korte kanten waar je GEEN zoom in hebt gemaakt netjes op elkaar. Speld de korte kant vast waar je geen zoom in hebt gelegd. 

Stap 6:
Nu gaan we aan de bovenkant (met flap) en onderkant van de stof een naad maken. Dit is aan de lange kant van de stof. Vouw de flap die aan de bovenkant eromheen, zodat deze aan de onderkant zit. Maak aan beide kanten een naad van 2cm. Zet deze vast met spelden. Let hierbij op dat je de flap netjes mee speld. Stik vervolgens nu alles van stap 5 en stap 6 door onder de naaimachine. Dit is dus aan 3 zijdes. De bovenkant, onderkant en de zijkant (zonder flap).

Stap 7:
De hoes is nu klaar en kan gekeerd worden door de opening die over is gebleven. Als je wilt kan de altijd de opening nog laten sluiten met klittenband o.i.d.


ondeugendespruit hoes boxkleed DIY
Eindresultaat!

Stap 8:
Stop het boxkleed in de hoes en je bent klaar! 

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik ze graag! Succes!
 LIKE & SHARE! Ondeugende Spruit is te volgen via Facebook, Instagram, Pinterest of Bloglovin'

4 opmerkingen: