Wie is Ondeugende Spruit?

donderdag 16 juli 2015

Aan de slag met brooddeeg

Raamstickers zijn nostalgisch, maar wat denk je van brooddeeg! Wat ik mij kan herinneren is dat ik vaak een vlecht van brooddeeg maakte die ik dan versierde met bloemetjes en blaadjes... Komt het je bekend voor? Gisteren heb ik samen met de oudste spruit en een klein beetje hulp van de jongste spruit een cadeautje gemaakt voor de verjaardag van hun overgrootmoeder. 

Brooddeeg is leuk en goedkoop om iets mee te maken. De ingrediënten heb je misschien zelfs al standaard in huis! Je kan dus gelijk aan de slag. Samen met je spruit kan je het deeg bereiden en er daarna samen iets moois van maken. Door het te bakken en eventueel met een vernis af te werken kun je het lang bewaren. Het is dus ideaal voor een cadeautje. 

 ondeugendespruit brooddeeg knutselen activiteit
ondeugendespruit brooddeeg knutselen activiteit


Recept brooddeeg:
3 koppen witte bloem.
1 kop zout.
1-1/4 kop handwarm water.
1 theelepel olijfolie.

Als het te nat is dan voeg je nog een klein beetje bloem toe en als het te droog is nog een klein beetje olijfolie of water. Gebruik niet te veel olie, want dan wordt het wel erg vet en kan je er niets meer mee maken. 


ondeugendespruit brooddeeg knutselen activiteit
ondeugendespruit brooddeeg knutselen activiteit

Kneden:
Laat je spruit de bloem en het zout in een kom doen. Laat je spruit dit mijn de handjes door elkaar heen mengen.  Maak dan in het midden een kuiltje en doe daar laat je spruit het water en de olie er in gieren. Vervolgens mag je kleine zijn of haar handjes echt 'vies' gaan maken door het allemaal lekker door elkaar te kneden. Omdat onze spruit nog geen 3 is en er niet echt een bol met deeg ontstond heb ik het van hem overgenomen. Ik ben blijven kneden tot het deeg zacht genoeg was. Dit heb ik zeker vijf minuten goed volgehouden tot het deeg soepel aanvoelt en je er een gladde bal van kunt maken. Als het deeg te droog is kun je iets water toevoegen, als het iets te nat is, nog wat bloem. Zorg ervoor dat het deeg niet te droog is, want dan kunnen er scheurtjes in komen. In de tussentijd heeft de spruit met een klein bolletje van het deeg zich uitstekend vermaakt. (Lees: ik heb deeg van het plafond moeten halen na afloop).


ondeugendespruit brooddeeg knutselen activiteit
ondeugendespruit brooddeeg knutselen activiteit

Iets maken:
Nu heb je deeg waar je iets van kunt maken. Het is handig om je spruit iets te laten maken op de bakplaat en/of op bakpapier. Zo voorkom je dat, wanneer je het op de bakplaat en/of bakpapier wilt plaatsen, het kapot gaat.
Ik heb onze spruit een gedeelte van het brooddeeg gegeven, waar hij zelf mee aan de slag is gegaan. Echter vond hij het spelen ermee leuker dan er echt iets van te maken. Daarom heb ik zelf het deeg in de vorm van een hart gemaakt. Vervolgens heb ik een afbeelding gemaakt van de voet van onze beide spruiten. (Ik heb eerst de handjes geprobeerd, maar die grepen het hele hart kapot...) Vervolgens heb ik met een satéprikker het hart versierd.


Bakken:
Brooddeeg blijft lang houdbaar door het te bakken. Je kunt dit gewoon in de oven doen. Zorg ervoor dat deze niet te warm staat. Ongeveer op 150-175 graden, een heteluchtoven iets lager, ongeveer 125-150 graden. De baktijd is vrij lang en kan variëren van één tot twee uur. Dat is een beetje afhankelijk van de dikte van je werkstuk. Zet de oven aan en controleer tussendoor goed hoe het met het brooddeeg gaat. De werkstukjes zijn goed als je er met een metalen voorwerp op tikt en dit een hol geluid geeft. Laat je werkstukken afkoelen in de oven zelf.


ondeugendespruit brooddeeg knutselen activiteit

Afwerken:
Na het bakken kan je spruit het brooddeeg verven. Neem hiervoor een hobbyverf op waterbasis. Laat alles tenslotte goed drogen, of zet het nog 10 minuten in de oven op 100 graden. Ter bescherming kun je het geheel drie maal aflakken aan beide zijden met blanke vernis. (Ik raad dit aan om zelf te doen).  


Bewaren:
Als je na afloop nog deeg over hebt kun het deeg in een plastic zakje opbergen in de koelkast. Het is dan nog enkele weken te bewaren.


Veel plezier!


LIKE & SHARE! Ondeugende Spruit is te volgen via Facebook, Instagram, Pinterest of Bloglovin'


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten