Wie is Ondeugende Spruit?

woensdag 27 mei 2015

Wij gaan de wereld GROENER maken!

Ik heb besloten om mijzelf in te zetten voor een groener Nederland! De belangrijkste reden? Ik wil de wereld graag doorgeven aan mijn Ondeugende Spruiten!

Misschien heb jij het al op de radio of televisie voorbij horen of zien komen. De publieke omroepen zetten zich met NPO Groen in voor een groener Nederland. Zij willen het Nederlandse publiek bewuster maken van zowel de waarde als de kwetsbaarheid van onze planeet.
Lijkt mij een heel goed idee!
Verschillende televisie- en radioprogramma's besteden aandacht aan het thema duurzaamheid. Ook is er een NPO Groen-app, waarin je dagelijks tips krijgt over hoe jij kunt bijdragen aan een groenere wereld. Aangezien ik stiekem wel een klein beetje verslaafd ben aan mijn telefoon is dit een goede combi.


Bron NPO

Ik hou wel van een uitdaging, maar wel een uitdaging van waar ik weet dat ik het vol kan houden. De uitdaging om een hele maand geen chocolade te eten is voor mij niet vol te houden en dus ook niet leuk om aan mee te doen. Maar deze uitdaging ga ik graag aan!Wat houdt het in?
De NPO Groen app daagt je uit om je impact op het milieu te verminderen! Accepteer uitdagingen, hou ze een week vol en ontdek wat je hebt bespaard. Uitdagingen waaruit je bijvoorbeeld kan kiezen: hoeveel water bespaar je als je korter doucht? Hoeveel elektriciteit scheelt het als je de droger niet gebruikt? De NPO Groen app helpt je om elke week een beetje ‘groener’ te leven. 

Wat kan je verwachten?
· Accepteer uitdagingen om je impact op het milieu te verminderen.
  (je kan kiezen uit uitdagingen die bij jou passen) 
· Je ontvangt speciale tipvideo’s van BN’ers die ook meedoen.(Wees 
  gerust deze 'push' berichten kan je ook uitzetten)
· NPO houdt voor je bij hoeveel jij en de andere gebruikers van 

  de app besparen. 
· Deel je voortgang op social media. (Hier ben ik zelf niet altijd 
  een voorstander ben, maar volgens mij kan je hier nog onderuit 
  om de app te verlaten. Ik heb via de mail gevraagd of dit 
  werkelijk zo is. Ik wacht nog op het verlossende antwoord.)           
De uitdagingen voor onze eerste week
De uitdagingen zijn niet moeilijk en je kunt ze dus makkelijk volhouden. Ik start in de eerste week met:

1. Ik schakel apparaten echt uit - Door apparaten echt uit te schakelen voorkom je dat er jaarbasis 5% ongebruikte energie wegsluipt. Dat is 3 kWh per week.
2. Ik recycle plastic - Door plastic te recyclen zorg je dat in 1 week voor dat er gemiddeld 100 gram plastic als grondstof voor nieuwe spullen gebruikt kan worden.
3. Ik start met het nieuwe rijden - Door 1 week 'het nieuwe rijden' toe te passen, bespaar je gemiddeld 4,5 kilo CO2 uitstoot. 
4. Ik verlaag mijn scherm helderheid - Door in 1 week de helderheidsinstellingen van het scherm van je laptop, tablet, telefoon of computer te verlagen bespaar je gemiddeld 40% op je energieverbruik. Dat is 850 watt per week.
5. Ik draai de kraan dicht - Draai deze week de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen en bespaar 36 liter water. Daarmee kun je een half jaar lang wekelijks een pan aardappels koken.
6. Ik zeg nee tegen plastic tasjes - Door 7 dagen nee te zeggen tegen plastic tasjes voorkom je dat er 5 plastic tasjes geproduceerd moeten worden. 

Dit zijn mijn 6 uitdagingen voor deze week. Dit is ook het maximale aantal dat je kan kiezen, dus lekker overzichtelijk. Minder mag natuurlijk ook. De week daarop kies ik weer 6 nieuwe, maar ik kan ook besluiten om door te gaan met de 6 waarmee ik al gestart ben. Zo breid ik de uitdagingen uit en ga ik dus groener leven. In het totaal zijn het 30 uitdagingen. Daarbij zijn het eigenlijk allemaal kleine handige tips die je groener laten leven en ook niet geheel onbelangrijk besparen op je uitgaven.

Ik ben enthousiast! Doe jij ook mee?


LIKE & SHARE! Ondeugende Spruit is te volgen via Facebook, Instagram, Pinterest of Bloglovin'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten