Wie is Ondeugende Spruit?

maandag 9 maart 2015

WEEK van het GELD: Sparen voor je Ondeugende Spruit!
Ondeugende Spruit Sparen kinderen
Bron Pinterest


Het is de week van het geld! Het doel van deze week is om basisschoolleerlingen te leren omgaan met geld. Door kinderen al jong te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiĆ«le zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Immers, jong geleerd is oud gedaan!
Mijn Spruiten zijn nog heel klein, namelijk 2 1/2 jaar en 6 maanden, en zij horen niet bij de doelgroep van de week van het geld. Toch ging ben ik weer wakker geschud! Ik moet eerlijk bekennen dat ik alleen nog maar een spaarrekening geopend heb op hun naam. Dankzij donaties van familie (waarvoor nogmaals dank) staat er geld op hun spaarrekening, maar niet dankzij papa en mama....OEPS!
Mijn ouders hebben mij goed om leren gaan met geld en toen ik 18 jaar werd beschikte ik dan ook over een spaarrekening met een leuk bedrag. Dit wil ik voor mijn spruiten ook en is het dus tijd voor actie!

Het openen van een spaarrekening was zo van mijn to-do-list af. Deze kan je namelijk makkelijk online openen. Let wel op, er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden bij het openen van een spaarrekening. Hier een checklist waar je rekening mee kan houden met het vergelijken van een spaarrekening. (bron: nibud.nl)  
  • Wat is het rentepercentage?
  • Hoe lang geldt het rentepercentage?
  • Waar spaart je voor? 
  • Wilt je tussentijds over uw spaargeld kunnen beschikken?
  • Wilt je een vast bedrag per maand sparen of wanneer het je uitkomt?
  • Wat kost het om spaargeld op te nemen?
  • Wat zijn de overige voorwaarden?
De keuze is uiteindelijk gemaakt, je hebt een spaarrekening voor je spruit! En dan!? Hoe zorg je ervoor dat er (structureel) iets bijkomt? En precies op dat punt zijn wij afgehaakt....niet verder over nagedacht en geen stappen ondernomen. Tot nu dan! 

De opties; automatisch overschrijven, zelf bepalen wanneer je iets overmaakt (als je genoeg discipline hebt), een ouderwetse spaarpot waar je af en toe (klein)geld in stopt, kinderbijslag (en/of andere toeslagen) overmaken, opa en oma lief aankijken, geld voor verjaardagen en feestdagen overmaken (i.p.v. heel veel onzinnige cadeautjes), en ga zo maar door....

Wij hebben ervoor gekozen voor een automatisch overschrijving met een vast bedrag. Op deze manier hebben wij er geen omkijken meer naar en mocht de financiĆ«le situatie veranderen, dan kunnen we dit tussentijds altijd weer wijzigen. 

Zo dit is geregeld! Maar voordat ik het weet (time flies) moet er een volgende stap worden genomen.... zakgeld. Wanneer begin je er mee, hoeveel geef je en wat doe je als je kind alles meteen verbrast? In het artikel op Oudersvannu.nl geven ze 6 jaar aan, dus ik heb nog even om mijzelf voor te bereiden. Jij ook?


LIKE & SHARE! Ondeugende Spruit is te volgen via Facebook, Instagram, Pinterest of Bloglovin'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten