Wie is Ondeugende Spruit?

zondag 29 maart 2015

Een waarschuwingssticker op fruit!?!?

Heb jij ze ook wel eens? Van die momentjes waarop je denkt....Waarom heb ik daar nooit eerder aan gedacht! Waarom heeft niemand mij dit eerder verteld! Situaties die door je hoofd heen schieten die erger hadden kunnen aflopen! 
Het komt namelijk niet in mij op om mijn kind een zuurtje te geven. Maar druifjes eet hij (bijna) dagelijks. Fruit is per slot van rekening gezond! 

Onze oudste spruit is een goede eter. Bijna alles gaat er zonder problemen in. (Blij!) Zijn bordje is dan ook 9 van de 10 x leeg voordat wij er erg in hebben. Bij het eten (lees: proppen in zijn mond) moeten wij hem er dagelijks op wijzen dat hij die mooie tandjes niet voor niets heeft gekregen en dat deze een belangrijke functie hebben! Namelijk het klein maken van je eten voordat je het inslikt!
Maar waar ik nog NOOIT aan had gedacht.....las ik in het artikel in het AD. 'Kijk uit met fruit': snijd ook tomaatjes in vieren!

Ondeugende Spruit Pas op gevaarlijk kinderen fruit

Als goede eter, is onze spruit ook gek op druiven. Als we in de supermarkt zijn laat hij mij haarfijn weten dat hij die graag wil hebben. (Lees: hij roept het woord DRUIF net zo vaak en zo hard dat het echt niet te missen is). Cherry tomaatjes noemt hij ook steevast druiven, maar die lust hij helemaal niet. Volhouder dat hij is stopt hij deze ook keer op keer heel in zijn mond op tot de conclusie te komen dat dit toch weer zo een vieze rode druif is. 

Maar wees gewaarschuwd! In het artikel van de AD vertellen 2 artsen waarom zij pleiten voor een waarschuwingssticker op fruit! 

Fieke Slee en Mariƫlle Vehmeijer, beide arts stellen, kinderen kunnen in dit fruit stikken. Zij pleiten voor een waarschuwingssticker. "U geeft per slot van rekening uw kind ook geen zuurtje in het formaat van een cherrytomaat." Sterker nog een cherrytomaat is misschien nog wel gevaarlijker dan een hard snoepje. ,,Juist de zachte dingen vervormen vaak zo dat ze de luchtpijp helemaal afsluiten en vast komen te zitten. Dat kan fataal aflopen!
Fieke Slee maakte dit hartverscheurende tafereel een paar keer mee op haar werk, en schreef samen met brandwondenchirurg Mariƫlle Vehmeijer het boek 'Pas op, kijk uit' over bizarre maar veelvoorkomende ongelukken in huis. De doktoren gaan om de tafel met een grote winkelketen om een stickertje op bakjes fruit te plaatsen met de tekst 'snijd mij in vieren'. Na het 5de jaar daalt de kans op verslikking, omdat de maal- en slikfunctie bij een kind dan beter ontwikkeld is. Mocht een kind zich toch verslikken, dan adviseert kinderarts Slee bij kinderen boven 1 jaar die niet hoesten en geen geluid maken, vijf klappen op de rug en vervolgens de Heimlichgreep. ,,Ook al zie je niet direct effect, doe in 's hemelsnaam iets. Elke rugklap, elke beweging kan het tomaatje hoger brengen zodat het er makkelijker uit te halen is."

Ik ben een gewaarschuwd mens! Als mij spruit straks een bakje druiven krijgt snijd ik ze eerst in partjes! 

LIKE & SHARE! 
Ondeugende Spruit is te volgen via Facebook, Instagram, Pinterest of Bloglovin'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten